We horen graag over jouw project.

    Hallenweg 2
    5615 PP Eindhoven
    The Netherlands

    +31 40 29 100 28 info@hal2.nl

    "Moderne architectuur, soms een tikkeltje gewaagd"

    06.05.2021

    Sinds een aantal jaar werkt Hal2 regelmatig samen Architectenbureau Ommar & Rühl. Een jong bureau met frisse ideeën, betrokken begeleiding en expertise op zowel architectonisch als bouwkundig vlak. Het Architectenduo, Rodj Ommar en Jaap Rühl, heeft inmiddels een aantal mooie plannen getekend voor de woonprojecten van Hal2.

    Ommar & Rühl ontwerpen aan de hand van verhalen. Gebruik- en leefpatronen van opdrachtgevers zijn hierbij het uitgangspunt. En deze basis wordt  vervolgens vertaald in architectonische beelden die voor iedereen begrijpelijk zijn. De Architecten hebben niet direct een vaste stijl, maar zoeken altijd een gepersonaliseerde oplossing die bij de unieke ontwerpvraag past.

    Hoe is de samenwerking met Hal2 ontstaan en waarom passen jullie zo goed bij Hal2?

    Bart heeft ons tijdens de Dutch Design Week van 2017 bezocht en zo zijn we aan de praat geraakt. Op dat moment waren we net gestart met het bedrijf. Maar we konden daar al laten zien wat onze werkwijze typeert; moderne architectuur, soms een tikkeltje gewaagd, maar altijd kraakhelder gepresenteerd. En dat herkennen we ook bij Hal2: een team met enerzijds veel praktische ervaring en anderzijds een jong team dat de ontwerpkracht vormt. Wij zijn zelf jonge architecten, die nieuwe ideeën presenteren met de laatste technieken. Het is dan ook heel gaaf om samen te werken met een team waar dat gedeeld, gewaardeerd en gestimuleerd wordt!

    “Het uitgangspunt is altijd: De fijnst mogelijke woonomgeving creëren voor de opdrachtgever.”

    WAT IS VOLGENS JULLIE HET VOORDEEL VAN EEN NAUWE SAMENWERKING TUSSEN ARCHITECT EN INTERIEURARCHITECT BINNEN EEN PROJECT?

     

    We hebben korte lijntjes, vinden dezelfde dingen mooi en kunnen daardoor ontwerpen maken die naadloos overlopen in elkaar. Dit wordt ook zo ervaren door de klant, we hebben het woord ‘harmonieus’ al heel vaak voorbij horen komen. Dat we een fijne klik hebben met het team van Hal2 draagt hier natuurlijk aan bij. Om een wijziging of toevoeging in het ontwerp door te nemen, hoeven we niet een agenda erbij te pakken om iets in te plannen, maar we lopen gewoon bij elkaar binnen, sturen een appje of bellen even.

    Wat vinden jullie kenmerkend aan de samenwerking met Hal2? Wat is jullie kracht binnen een project?

    Het uitgangspunt is altijd: “De fijnst mogelijke woonomgeving creëren voor de opdrachtgever.”
    Klanten hebben in veel gevallen zelf al redelijk een idee van hoe het nieuwe huis er uit moet komen te zien. Maar wij komen met Hal2 vaak uit op oplossingen waar aanvankelijk door de klant niet aan gedacht is. Binnen het ene project maakt Hal2 een start met de binnenkant van een woning, bij een ander project starten wij juist vanuit de buitenkant. Dit verschilt per project, maar in beide gevallen levert het een ontwerp op waar wij volledig achter kunnen staan.

    Van de ontwerpen maken wij een gedetailleerd BIM-model waar het hele team van meewerkende partijen volgens eigen expertise informatie uit kan halen of aan kan toevoegen. Hierdoor kunnen klanten thuis op de bank door onze ontwerpen heengaan. Hal-2 kan het interieur vormgeven. En de aannemers kunnen hun staten hieruit halen om gedetailleerde begrotingen te maken.

    Heb je een Hal2 project dat je is bijgebleven? En waarom?

    Het is moeilijk kiezen omdat er nu ook een aantal lopende projecten aankomen die héél gaaf zijn, maar als ik moet kiezen dan is dat natuurlijk een bijzonder jaren ’30 huis in Eindhoven. Hier is werkelijk alles op elkaar afgestemd, van het interieur en de materialisering tot de lijnen van het zwembad en het type beplanting. Daarnaast sluit het ontwerp helemaal aan op onze lijfspreuk; ontwerpen aan de hand van verhalen.

    Dit komt hier in de meest letterlijke zin naar voren in de patio. Hal2 heeft voorgesteld om de (jonge!) ouders beneden te laten slapen, dit zou veel ruimte opleveren voor de kids boven. Alleen kleeft er een stoffig imago aan beneden slapen, omdat oudjes het vaak fijn vinden om beneden te slapen. Wij hebben toen voorgesteld om de slaapkamer niet in een afgesloten ruimte te plaatsen, maar juist een subtiel onderdeel te laten zijn van het leven op de begane grond. De groene patio die de woning doorsnijdt en het geheel met elkaar verbindt, zorgt hiervoor. Het resultaat: geweldige, maar subtiele zichtlijnen in de ruimtes onderling.

    Meer verhalen